artikelLaunch

ED artikel over RTC Zuid

By 19/11/2016mei 1st, 2017No Comments

[monica_sc_button color=”blue” target=”_top” link=”http://localhost:8888/wp-content/uploads/2016/11/rtc_artikel.jpg”]download artikel[/monica_sc_button]

Kraamkamer is er, nu nog een nieuwe Wüst

TILBURG, MARCEL LUYCKX

Milan Kocken leidt de training van RTC Zuid in Tilburg. Jong Oranje-coach Jetske Wiersma (r) houdt een oogje in het zeil. “Óf ik heb ze onderschat, óf ik heb een goede zomer gedraaid.”

Milan Kocken, coach RTC Zuid

Tilburg

Als je Nederland als één grote stad beschouwt, is Noord-Brabant op schaatsgebied een achterstandswijk. Niet voor niets nam de Goirlese Ireen Wüst al op jonge leeftijd de benen naar het hoge noorden. En Madenaar Gianni Romme was een kind van de ijsbaan in Den Haag. In zijn hoogtijdagen lag er in Breda alleen ijs als het vroor dat het kraakte.

Of Milan Kocken zich een ontwikkelingswerker voelt? “De eerste maanden wel een beetje, ja”, geeft hij toe. “Er was niet echt een topsportcultuur.” De Utrechter (30) ging in juni aan de slag als fulltime trainer van het Regionale Trainingscentrum (RTC) Zuid, dat toen nog wachtte op de definitieve accreditatie van de KNSB. Kocken had er zelf net drie jaar bij iSkate, het noordelijke RTC, opzitten. “Vorig jaar werkte ik in een organisatie die helemaal stond. Ik kon me puur focussen op de sporters. Dat was hier in het begin niet zo. De gewestelijke ploeg had geen trainer meer. De schaatsers hadden een maand wat aangerommeld. Ze hadden een behoorlijke trainingsachterstand aan het begin van de zomer. En er ontbrak een topsportstructuur. Die is er nu, dankzij het CTO Eindhoven.”

Tienkoppig

Kocken doet zijn verhaal op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg bij een kop cappuccino. Hij heeft er net de woensdagochtendtraining opzitten met zijn tienkoppige RTC-selectie, bijgestaan door de bondscoach van Jong Oranje, Jetske Wiersma. Pas als de langebaantalenten de ijsvloer verlaten hebben, gaat de baan open voor recreanten. Met dank aan de gemeente Tilburg, die het topsportuur mede mogelijk heeft gemaakt. “Twee van de vijf gezamenlijke trainingen zijn nu in de ochtend, in Breda en Tilburg. Het zou mooi zijn als dat nog vaker zou kunnen. De schaatsers merken nu de enorme meerwaarde. Vorig jaar hadden ze een hele dag school en moesten daarna rennen en vliegen naar de training”, zegt Kocken.

Heeft hij veel bedenktijd nodig gehad, voordat hij deze baan aannam? “Uh…”, aarzelt Kocken. ,,Met het vooruitzicht dat we RTC gingen worden niet. Een werkgroep is jaren bezig geweest met de vorming van het RTC. Het was geen gemakkelijke opdracht met drie ijsbanen. Of eigenlijk vier: Geleen wordt nog wel eens vergeten. Ik heb wel eerst een blik geworpen op de nationale ranglijsten. Ik had door dat er talent zit. Als ik kijk waar ze nu al staan, dan kunnen ze in het eerste weekeinde van december op het NK al mee gaan doen om de medailles bij de B-junioren. Toen ik begon, had ik dat niet gedacht. Óf ik heb ze onderschat, óf ik heb een hele goede zomer gedraaid. Er zit zeker potentie in het zuiden.”

Dat hebben Romme en Wüst al bewezen en recenter nog Floor van den Brandt (Haarsteeg), Daidai Ntab (Oisterwijk) en de broers Joep en Daan Baks (Raamsdonk). Zij zochten het al als junior hogerop, omdat ze zich in Brabant geremd voelden in hun ontwikkeling. Het RTC zou een einde moeten maken aan die vroege trek naar het noorden. Voor het onderwijs hoeven ze de provincie niet uit, de Stichting RTC Zuid heeft als doel om de talenten ook een professionele trainingsomgeving aan te bieden, zodat zij kunnen doorgroeien naar de internationale schaatstop. Niet alleen in het langebaanschaatsen, maar ook in het shorttrack en op termijn in inlineskaten.

Merkenteam

Kocken is gestart met tien talenten, onder wie Maud Lugters, nationaal allroundkampioene bij de C-junioren. “Ik moet ze alleen maar afremmen. De bedoeling is dat ze de hele juniorentijd bij het RTC blijven. Wanneer ze zo goed zijn dat ze naar een merkenteam kunnen, zijn ze niet meer te houden. Maar merkenteams zijn er niet zoveel meer. Ik zal het alvast maar aankondigen: ik denk dat het over twee jaar instort als Kramer en Wüst gestopt zijn.”

Misschien zit er in het klasje van Kocken wel een nieuwe Wüst, de inspiratiebron die op posters alom aanwezig is op de Tilburgse ijsbaan.De KNSB heeft de accreditatie voorlopig voor twee jaar afgegeven, maar de stichting kijkt in het meerjarenplan vooruit tot 2022. Het streven is om een of meerdere deelnemers te leveren voor de olympische schaatsploeg in Peking.

  • Schaatsbond KNSB heeft Jong Oranje opgeheven. De opleiding van schaatstalenten is nu in handen van Regionale Trainings Centra (RTC’s).
  • RTC Zuid is een professionele koepelorganisatie in stichtingsvorm.
  • Het bestrijkt de provincies Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en een deel van Zuid- Holland.
  • Milan Kocken is aangesteld als fulltime coach.
  • RTC Zuid is gestart met een selectie van tien: Bas Andriessen (Eindhoven), Melvin van Beuzekom (Ameide), Jos Brink (Rosmalen), Sandra Dekker (Lekkerkerk), Thomas van Dijk (Moergestel), Dieke Hendriks (Vught), Kenny de Leeuw (Dongen), Maud Lugters (Tilburg).Jeremy Overheul (Haaften) en Noa Romeijn (Ottoland).
  • Nieuwe aanvoer moet komen van de baanselecties in Eindhoven, Tilburg en Breda.
  • De RTC-selectie traint op de banen van Breda en Tilburg.
  • Het Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven zorgt voor ondersteuning op topsporttechnisch en sportmedisch gebied. Andere betrokken partijen zijn gemeenten en scholen.
  • Doelstelling vanaf 2018 (langebaan): ten minste 1 deelnemer aan wereldbeker junioren en 3 deelnemers aan NK senioren (allround en sprint). Zoveel mogelijk doorstroming naar een merkenteam.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.