Team Langebaan

Rinse Franken

Mijn verhaal

Leuk dat ik me mag voorstellen. Mijn naam is Rinse Franken, 18 jaar oud en woon in Alblasserdam. Vanuit huis uit heb ik sporten meegekregen. Zo heeft mijn vader ook fanatiek wedstrijdschaatsen beoefend. Vanaf 2020 ben ik gestart met schaatsen en heb ik het geluk gehad om onder Annamarie Thomas en Timo Eussen kon gaan trainen. Het is fijn om dan thuis ook nog over het schaatsen te kunnen praten. Op dit moment is mijn vader trainer (ST-3) van de kweekvijver bij de Ijsclub Alblasserwaard.

Het is een enorm leerproces voor me. In drie jaar tijd dat ik schaats, heb ik al veel mogen meemaken. Zo heb ik al meerdere keren aan het Nederlands Kampioenschap mogen deelnemen. Afgelopen jaar heb ik een bronzen plak op de 3 km afstanden kunnen veroveren. Dit jaar ben ik eerste jaar A-Junior en maak ik deel uit het KNSB Talenten Team Zuid onder leiding van Milan Kocken en Bert van Buren.

Schaatsen is een sport waarbij vele facetten samen komen. Ik vind het machtig om in de zomer te fietsen, om krachttraining te doen en om sprint/sprongtraining te doen op de atletiek baan. In de winter is het heerlijk over het ijs te vliegen. Schaatsen is een gevoelssport en daarbij moet alles kloppen om snelle te tijden te realiseren. Door mijn korte schaatscarrière wil ik de techniek goed aanleren. Het is fijn om dan coaches te hebben die mij hierin ondersteunen

Op alle afstanden wil ik me verbeteren. De afstanden die mij het beste liggen zijn de 1500m, 3000m en 5000m.

Naast het schaatsen studeer ik op dit moment aan het Johan Cruyff Academy in Tilburg waar ik de Hbo-opleiding Sportmarketing en Commerciële Economie volg. Wat ik in de toekomst wil gaan worden, weet ik nog niet precies, maar het lijkt me erg leuk om iets te kunnen betekenen in de (top-)sport.

Later zou ik natuurlijk graag willen schaatsen voor een commercieel team.

Er zijn zoveel goede schaatsers dat het lastig is om een idool te kiezen.  Je kan van iedereen wel iets leren. Technisch vind ik de wedstrijd instelling van Kjeld Nuis of de houding van Pavel Koelizjnikov fascinerend.  Maar ook hoe Irene Schouten om gaat met “druk” vind ik mooi om te zien.   Van meerdere schaatsers probeer ik dus iets te leren door hun manier van schaatsen of de manier hoe ze met schaatsen omgaan te analyseren.

Naast het schaatsen vind ik het leuk om met vrienden af te spreken vind ik het ook leuk om met onze honden (Drentse patrijzen: Sietske en Jelle) te trainen.

Mijn kracht ligt in het goed kunnen uitdagen van mezelf. Ik wil graag het beste uit mezelf halen en zal hier alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen.

Mijn PR’s

500m
38,52 22 January 2023 Heerenveen (NED)
1000m
1.17,05 15 January 2023 Groningen (NED)
1500m
1.55,11 22 January 2023 Heerenveen (NED)
3000m
4.02,48 7 October 2023 Heerenveen (NED)
5000m
7.34,93 2 March 2023 Breda (NED)