Team Langebaan

Janine Garretsen

Mijn verhaal

Ik ben Janine, 17 jaar oud, geboren op 3 augustus 2006, en ik woon in Eindhoven. Ik doe tweetalig atheneum op het Stedelijk College Eindhoven. Op het moment zit ik in de 6e, en doe ik dit jaar dus eindexamen. Ik heb afgelopen jaar in 5 vwo al in 3 vakken versneld eindexamen gedaan, in Wiskunde B, Engels, en Nederlands. Dit zorgt ervoor dat ik deze vakken dit jaar niet meer hoef te volgen op school en dat geeft me meer tijd om me te richten op het schaatsen. Hierna wil ik behalve schaatsen ook gaan studeren. Welke studie precies moet ik nog bekijken, maar mijn interesses liggen vooral bij de technische studies.

Ik ben dit jaar 2e jaars B-junior. In de zomer gaan we met het team ook skeeleren en shorttracken. Hierbij focussen we vooral op technische verbeterpunten voor het langebaanschaatsen. Verder fietsen we erg veel in de zomer maar ook in de winter, en we doen daarnaast krachttraining en loop/sprongtraining. Het mooie aan het schaatsen vind ik de combinatie tussen techniek, kracht en uithoudingsvermogen. Zelf hou ik ook van het gevoel dat eindelijk alles bij elkaar komt en het lukt om alles er uit te halen.

Ik weet nog niet of ik meer een sprinter of een allrounder ben. Dit jaar zal ik me focussen op het allround aangezien mijn tijden op alle afstanden goed zijn voor mijn categorie. Ik vind de 500 meter en de 1000 meter de leukste afstanden en dat zijn dan ook mijn sterkste afstanden. In de toekomst zal ik zien of ik me bij het allround hou of me meer ga richten op de sprintafstanden.

Mijn oudste zus was de eerste uit mijn familie om te beginnen met schaatsen. Niet veel later stonden we met de hele familie op de ijsbaan en dus ook ik als 3-jarige op kleine houtjes. Toen ik ouder werd ging ik schaatsen op noren en uiteindelijk op klapschaatsen. Vanaf mijn 8e tot mijn 10e heb ik met mijn familie in de Verenigde Staten gewoond, en in deze periode heb ik niet meer geschaatst maar aan triathlon gedaan. Toen wij weer terugkwamen in Nederland heb ik het wel weer meteen opgepakt bij IJsclub Eindhoven. Na een paar jaar ben ik doorgestroomd naar de baanselectie in Eindhoven. Na twee jaar hierbij gereden te hebben, mocht ik naar het KTT Zuid.

Sinds ik klein was heb ik altijd al op gekeken naar Ireen Wüst, en zij is ook echt een voorbeeld voor mij geweest. Ik vind het erg bijzonder hoe lang zij aan de top heeft gestaan en ik denk dat ik veel van haar kan leren. Tegenwoordig kijk ik ook erg op naar Jutta Leerdam, meer omdat ik denk dat ik op haar lijk aangezien zij ook erg sterk is op de 500m/1000m.

Naast het schaatsen ben ik erg creatief. Ik teken veel in mijn vrije tijd en dit post ik dan ook op Instagram (j9.drawings) en TikTok (j9_drawings). Ik hou ervan om mezelf bezig te houden met verschillende creatieve projecten, zoals kledingstukken naaien maar ook veel andere dingen.

Ik denk dat ik later in mijn beroep graag het creatieve en het technische wil combineren. Mij lijkt het ontwerpen van bepaalde technologieën erg interessant. Welke kant dit opgaat weet ik nog niet precies, ik zie mezelf werken in de auto-industrie, maar ook bij luchtvaart, of in de sportwereld.

Mijn sterkste punten zijn vooral mijn kracht en snelheid. Vooral in de bochten kan ik snelheid opbouwen, omdat ik daar mijn kracht goed kwijt kan. Ook ben ik vrij lang en kan ik dus mijn lengte goed gebruiken om lange slagen te maken. Maar je snelheid is niet alleen afhankelijk van je kracht, ook je techniek is erg van belang en ik ben van plan nog veel te verbeteren komend jaar.

 

Mijn PR’s

500m
41,18 21 October 2023 Heerenveen (NED)
1000m
1.22,75 21 October 2023 Heerenveen (NED)
1500m
2.10,49 23 September 2023 Heerenveen (NED)
3000m
4.47,01 19 November 2022 Enschede (NED)