via schaatsen.nl:

Hoe snel ze over het ijs schiet, kon de hele wereld al zien tijdens de wereldbekers. Van Montréal tot Almaty en van Dresden tot in Dordrecht, waar ze rondjes moest rijden, etaleerde de 21-jarige Culemborgse zich als een menselijke voetzoeker die zich niet liet afstoppen. Er is geen houden aan Xandra Velzeboer, winnares van vier gouden WK-plakken. Maar het fijne nieuws voor haar – en het slechte voor de rest – is de conclusie die ze zelf trok in de nabeschouwing op de gouden 1000 meter in het Mokdong-stadion. Haar meest beruchte wapen, de snelheid, blijkt ze uitermate goed te kunnen koppelen aan haar inhoud. Oftewel, de motor in dat ranke lijf houdt het intussen verrassend lang vol.

Daar kwam ze achter in de eerste wedstrijd van zondag, de kwartfinale op de 1000 meter. “Met de gouden medaille van de 500 meter in de pocket kon ik wat meer ontspannen rijden. Totdat ik me gereedmaakte voor de rit en merkte dat ik vrij gestrest was. Het gevolg was dat ik ’m heel hard op kop ben gaan schaatsen, wat niet helemaal de bedoeling was. Uiteindelijk haalde ik er veel zelfvertrouwen uit, omdat het veel gemakkelijker ging dan ik had gedacht. Vooral de tijd die ik realiseerde (1.27,56) droeg eraan bij dat ik gaandeweg meer tactisch kon racen en blindvaren op mijn instinct”, lichtte ze toe.

schaatsen.nl